Door hogere overheidsheffingen en tariefsverhogingen betalen consumenten zich komend jaar blauw aan energie. Gemiddeld gaat de energienota met bijna 190 euro omhoog, blijkt uit nieuwe cijfers van Gaslicht.com. Eneco bevestigt de tariefsverhoging. ,,De inkoopprijzen voor gas en stroom zijn de laatste maanden door de aantrekkende economie gestegen”, verklaart woordvoerder Arie Spruit. ,,We zien dat al langer, in juli wisten we een prijsverhoging nog te voorkomen, nu niet.”

Rekening fiks omhoog

Bij elkaar schiet de energierekening flink omhoog. Eerder werd duidelijk dat de duurzaamheidsmaatregelen van het kabinet Rutte III volgend jaar ieder gezin gemiddeld 133 euro extra kosten. Onder meer de Opslag Duurzame Energie stijgt 45 euro, terwijl de energiebelasting op gas met gemiddeld 54 euro per huishouden toeneemt. Het kabinetsbesluit om de heffingskorting op energie met 62 euro te verlagen, drijft de energierekening verder omhoog.

Enig lichtpuntje is de energiebelasting op stroom die gemiddeld 30 euro daalt. Netto stijgen de energiebelastingen met 130 euro.

En daar blijft het niet bij, want de netbeheerders mogen van toezichthouder ACM de netbeheerkosten die ze in rekening brengen eveneens verhogen. Gemiddeld bedraagt de stijging 13 euro, maar bij de drie grote netbeheerders Liander, Stedin en Enexis gaat het om 23,50.

Al met al valt de energienota van een doorsnee gezin van vier personen (3500 kilowattuur stroom en 1500 kubieke meter gas) volgend jaar 186 euro hoger uit.

Bron: https://www.ad.nl/economie/energienota-volgend-jaar-bijna-190-euro-omhoog~a5180a90/ (december 2017)